<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=151809838993421&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Gründeren forteller om Tappin – Del 1

Skrevet av Tor Østensen

I over fem år har Tappin levert digitale løsninger for kommunikasjon og informasjon til arrangementer og konferanser – kort sagt eventapper. Vi jobber med kjente bedrifter og flere av de store eventbyråene for å skape enda bedre opplevelser for konferansedeltakere og arrangører.

 

Men hvordan startet det hele? Og hvor går veien videre?

Tappin er i sterk vekst og ansetter i disse dager nye medarbeidere for å møte et økende antall leveranser i året som kommer. I den forbindelse har vi gjort et lengre intervju med en av våre grunnleggere, Ingar Hagen.

Hvordan oppstod ideen om å innføre konseptet eventapp her i Norge? Og hvorfor bør arrangementer ha en app?

Og ikke minst, i disse GDPR-tider: Etterlever Tappin den nye personvernforordningen som trer i kraft 1. juli?

Her er del én av intervjuet med gründeren. Del to kommer neste uke!

 

– Hvilken yrkesbakgrunn / faglig bakgrunn har du, Ingar?

“Egentlig er jeg utdannet kokk. Jeg kjøpte min første datamaskin i 1982–83, og lærte meg å programmere på egen hånd. I 1997 startet jeg et webutviklerselskap, gjennom et spennende næringsvutviklingsprosjekt i Nord-Gudbrandsdalen. Vi var noen up-and-coming IT-bedrifter som slo oss sammen på Lesja.

Etter hvert flyttet jeg til Spania og bodde også noen år i Dallas, USA, hvor jeg jobbet i oljebransjen med markedsføring av investeringsmuligheter i olje- og gassprosjekter i Texas til europeiske investorer. Etter at jeg kom hjem til Norge, har jeg jobbet en del i tele- og kommunikasjonsbransjen, i tillegg til å ha jobbet med web-teknologi og internett hele veien. Ellers har jeg grunnfag i statsvitenskap. En nokså allsidig bakgrunn, med andre ord! IT-messig er jeg selvlært. Jeg er erfaren på internett, og har jobbet med det siden midt på 90-tallet. Har for øvrig jobbet med sosiale medier siden starten på MySpace, egentlig. Jeg hjalp bedrifter med promotering og sosiale medier før Facebook var påtenkt, kan du si.”

 

– Hvordan/hvorfor kom du inn i eventbransjen?

“Jeg har en del erfaring fra eventbransjen som venue. Jobbet i hotellbransjen i mange år. Og gjennom andre jobber jeg har hatt, har jeg vært mye involvert i å arrangere mindre konferanser. Da jeg jobbet i USA, drev vi mye med dette. Og da jeg jobbet i Spania, var det mindre messer og ulike typer events. Miksen av yrkesbakgrunnen og utdanningen min har egentlig ført meg naturlig inn i eventbransjen.”

 

– Hvorfor startet dere ID Effector, som senere ble til Tappin?

“Grunnen til at vi i 2012 startet ID Effector, var at jeg da jobbet for meg selv, med å utvikle apper, spesielt til Facebook. Dessuten jobbet jeg en del med digital markedsføring og sosiale medier. Så begynte jeg rett og slett å få for mye å gjøre og så at det var muligheter der. Og vinduet var i ferd med å klappe igjen. Jeg var på utkikk etter aktive investorer, og visste veldig godt hvem jeg ville ha. Fikk med meg Tor Østensen, som er medgründer av firmaet og i dag daglig leder.

Vi startet ID Effector fordi jeg allerede hadde en kundebase på dette med Facebook-applikasjoner, og en del systemer rundt det å systematisere sosialt innhold og drive markedsføring på sosiale medier. Derav navnet ID Effector, som står for ID og ‘Effector’. Vi hadde da én veldig stor kunde og mange små, og ting så veldig positivt ut. Men så gikk vår største kunde konkurs. Vi hadde da begynt å bevege oss over i en del andre ting, og vi fikk noen morsomme leveranser i USA – for Lexus, Cadillac, AT&T og Pepsi – som var mere teknologipreget rundt dette med sosiale medier, og mobilrettet. Dette gjorde at vi rent teknologisk kom i en ny linje, og da så vi en mulighet i Norge.”

 

– Hvordan oppstod ideen om en eventapp, i Norge?

“Vi kom i kontakt med noen av eventbyråene her i Norge, litt på grunn av de leveransene vi hadde i USA. Det ble litt fuzz rundt disse leveransene, det var ganske store kunder, og vi var veldig små. Leveransene i seg selv var ikke så store, men veldig synlige. Og via et av de norske eventbyråene fikk vi spørsmål om vi kunne levere en eventapp til Handelskonferansen og Virkekonferansen. Dette var høsten 2014. Vi gjorde det, og samme høsten fikk vi Difi-konferansen. Og så ble det flere og flere spørsmål rundt dette med eventapp. Det var noe som var i tiden, så vi traff veldig godt.

Veien videre til å videreutvikle det lille vi hadde laget til de første konferansene, til å lage en hel plattform for eventapp / apper til events, den var kort. Så vi videreutviklet det systemet, og fikk stadig flere partnere og kunder. Ideen kom altså litt tilfeldig, men også som et resultat av at vi hele tiden har jobbet mot mobil, og inn mot event. Det vi leverte til Statene, blant annet bilmesser og kamper i amerikansk fotball, var jo eventbasert. Så det var en naturlig videreføring av det vi hadde gjort der.”

– Hva har vært noen av de største utfordringene ved å innføre konseptet eventapp i Norge?

“I begynnelsen var den største utfordringen at folk ikke visste om det og var litt tilbakeholdne med å begynne å bruke eventapp. Det var utfordrende å få folk til å forstå at hvis man hadde en eventapp, så kunne man droppe mye av det andre, så som trykte programmer og slike ting. En eventapp er nemlig av natur med på å spare deg penger, det er ikke en tilleggskostnad. Dette budskapet var litt vanskelig å få frem til å begynne med. Det ble litt sånn “gøy å ha, ikke nødvendig å ha”.

Men etter hvert har dette forandret seg veldig, for folk reiser mye utenlands og ser hva som foregår der. Muligens har Norge vært litt trege med å få i gang eventapper. I utlandet har dette vært i vinden ganske lenge, spesielt på messer og expoer. I USA er de flinke til å ha eventapp på konferanser. Men nå har det skutt fart her hjemme. Mange bedrifter og konsern har avtaler med oss, slik at de selv kan bruke vår plattform til å sette opp apper fortløpende til sine interne og eksterne arrangementer.

En annen utfordring er at vi mange ganger har møtt på spørsmålet, “Hvem er det dere representerer?” Mange har trodd at vi bare er forhandler av et eller annet stort fra USA eller andre steder i verden. Men etter hvert har vi fått et godt rykte i markedet, og folk har forstått at dette faktisk er utviklet på Lysaker. At det er folk som sitter i Norge og har laget det helt fra bunn av. Så det var en utfordring til å begynne med, at folk trodde at vi bare satt der og formidlet et eller annet. Etter hvert har de forstått at vi er et fleksibelt fullservice-firma som faktisk har utviklet dette selv.”

 

– Hvorfor bør arrangementer ha en eventapp?

“Det å være digitalt til stede i dag er blitt en nødvendighet. Nå forventer folk at du har en digital tilstedeværelse. De største fordelene med å ha en eventapp som har så mye funksjonalitet som vår har, er at du sparer penger. Du får effektiv kommunikasjon, effektiv drift, og ikke minst skaper du engasjement, en nettverkingsplattform og -arena for deltakere, samarbeidspartnere, utstillere, sponsorer, foredragsholdere. Du har full kontroll på alt som skjer, på logistikken rundt et event.

Det er nemlig ikke bare en app, det ligger jo noe bak også – et administrasjonssystem, som gjør at endringer er lett å kommunisere. Du har full oversikt over hva folk gjør, hva de vil, hva de har skrevet inn. Du får en helt annen oversikt enn du gjør hvis du ikke har et digitalt verktøy.”

 

– Hva vil du si er Tappins fremste konkurransefortrinn?

“Vårt fremste konkurransefortrinn er definitivt det at vi er norske, og at alt vi har, er selvutviklet. Vår plattform er utviklet in-house, av utviklere som sitter her på Lysaker. Nå har vi riktignok et par stykker i utlandet som hjelper oss, men hovedtyngden av utviklingen foregår her hjemme på berget, av våre egne ansatte. Tilbakemeldingene fra våre kunder går mye på vårt høye servicenivå.

Filosofien fra dag én var at teknologi er jo ganske enkle greier, i hvert fall til et visst punkt. Teknologi er enkelt å lage, for man kan bare sitte bortgjemt inne på et mørkt rom og taste. Men det er med kombinasjonen menneske, teknologi, leveranse og service av mennesker at vi kanskje skiller oss mest ut fra konkurrentene våre. Vi har eget leveranseteam, vi er veldig fleksible, og vi satser på service. Vi har folk som har erfaring fra events og eventbransjen, og dessuten masse livserfaring, som gjør at vi har en unik approach også i utviklingsarbeidet. Dette gjør at vi ser tjenestene våre fra kundens side. Det har vært et stort konkurransefortrinn for oss.

Vi er et fullservicebyrå som jobber veldig tett med mange av de største eventbyråene i Norge, og det gjør at vi også rent faglig sett blir bedre.”

 

I del to av intervjuet kan du blant annet lese om hvordan Tappin sørger for å være i samsvar med GDPR, og mye mer. Følg med videre i neste uke.

 

 

Gratis e-bok: Slik velger du riktig eventapp